Djur och natur

Djur och natur

Vi lider speciellt i Norden av en åkomma kallad ångest. Även djup deprission är utbrett. Det ska inte sättas ett ord en så stark känsla, jag märker att de gör att vissa inte går djupare in i den. Naturligtvis tänker jag på hur det var förr då man hade ett samband med naturen som innebad allt från jordbruk till lantbruk och vedhuggning. Någonting negativt måste det ju fört med sig och det blev alltså riskera hälsan, på något evolutionärt sätt anpassar sig teknik och industri går framåt .

Jag läste i en bok att när de testade de första människornas arbetsmiljö inom industrin så fick de en dimmer, som justerar lyset i lokalen. De gav alltså upp jordbruket för att urbanisera till det som lockade. Strategin var att dimmern skulle ge dom en känsla av kontroll. Ni kan ju läsa mellan raderna. Det är en annan fråga om hur mycket vi blir bedövade av utvecklingen som vi inte förstår egentligen men vill ändå ha bekvämligheten som modern människa. Frågan är om dom hade det så obekvämt för 100 år sedan. De hade mindre av annat men sambandet med vårat hem, jorden, Sofia, som faktiskt är en levande varlese. (!) Det är skönt att argument inte håller längre. Klaga på prishöjning en av plasten men protesterar inte för att förbjuda den helt. Plast är fossilt bränsle. Jag brinner för att försöka upprätthålla min medvetenhet, och har djup förståelse för vad som går fel och mår så dåligt att det är svårt att engagera si.

Men att skryta om att äta industriellt kött är verkligen något som borde bli skambelagt. Du borde skämmas om du inte lärt det processen från födelse till slakt och den fruktansvärda miljöpverkan detta gör. Det finns inte argument kvar nu att försvara detta med. Jag är hoppfull vissa dagar men varför vill vi inte bara samarbeta med planeten och vårat fantastiska ekosystem i allt vi gör och inte någon gång disconnecta och låta ego ta över. För att vilja vara snygg. Eller ha en fin bil. Eller något annat. Vi är lika mycket djur som vilket annat som helst. Det var bara någon som hade en idé om att vi är högre stående. En högre stående är skulle aldrig tortera de svagare.

Min spirituella resa har fått mig att tro att ångesten kommer ifrån jorden, vi känner den och om vi lyssnar så kan den lätta genom att läka med Jorden och ge tillbaka. Vi är skyldig planeten så mycket mer än hon får.